Il meglio della ricerca, il buono della natura
Najlepsze z badań, dobro z natury

Ryby jako niezbędny element zdrowej diety dla dzieci14.06.2017

Jakie ryby podawać dziecku?

 

Najkorzystniejsze jest podawanie dzieciom ryb w postaci gotowanej na parze i smażonej, natomiast nie warto kupować dla nich konserw rybnych, a także innych produktów przetworzonych – takich jak paluszki rybne i ryby wędzone, które mogą zawierać wiele składników konserwujących. Zauważa się, że szczególnie małe dzieci, zdecydowanie chętniej spożywają ryby o białym mięsie – są one również z reguły łatwiejsze do strawienia. Warto również skupić się na gatunkach, które zawierają najmniej ości. Ułatwi to nie tylko pracę Tobie podczas przygotowywania posiłków, ale także ochroni dziecko przed niebezpiecznym zadławieniem. Najbardziej wartościowe ryby zawierają łatwo przyswajalne białko, kwasy omega-3 i omega-6, a także witaminy A i D oraz potas, wapń i fosfor.

 

Najlepsze ryby do podania dzieciom to łosoś, panga i mintaj. Mają one delikatny smak i rozpadające się mięso, dlatego powinny przypaść najmłodszym do gustu. Można je podać nie tylko w tradycyjnej formie, ale również w postaci rybnych burgerów lub szaszłyków. Atrakcyjnie wyglądające dania, pomimo, że rybne, z pewnością zostaną chętniej spałaszowane przez najmłodszych. Panierując ryby można zastąpić bułkę tartą przy pomocy sezamu, płatków owsianych lub kaszy kuskus, co ograniczy kaloryczność posiłków.

 

Oprócz podawania ryb w diecie, organizm dziecka można dodatkowo wspomóc dzięki suplementacji niezbędnymi witaminami. W naszej szerokości geograficznej dzieci ciepią szczególnie z powodu niedoboru witaminy D, wytwarzanej przez syntezę promieniowania słonecznego. Dodatkową dawkę witaminy D można podać dziecku przez suplement Vita D Forte 1000, która jest rekomendowana w celu utrzymania u dziecka zdrowych kości, zębów i mięśni. Przyjmuje się ją w postaci tabletki do połknięcia, popijaną szklanką wody.

 

Które ryby nie są wskazane?

 

Z pewnością należy wystrzegać się ryb hodowlanych, a postawić na ryby morskie. Do popularnych w Polsce ryb hodowlanych należy panga, którą zdecydowanie należy unikać ze względu na słabą jakość stawów hodowlanych, w których panga z reguły bywa sztucznie karmiona. Wybierając ryby na obiad należy szukać osobników o wyraźnych oczach, błyszczących łuskach i elastycznej skórze, która nie odkształca się po dotknięciu. W ten sposób wybierzemy świeże okazy.