Il meglio della ricerca, il buono della natura
Najlepsze z badań, dobro z natury

Koktajle warzywne – doskonała „bomba” witaminowa na zaparcia19.05.2017

Koktajl z młodego szpinaku

 

Tego rodzaju koktajl zawiera nie tylko pozytywnie wpływający na problemy z zaparciami błonnik, ale również pokaźną dawkę witamin. Do jego przygotowania wystarczy szklanka młodego szpinaku, 1 gruszka bez pestek i skórki, 1 banan, posiekana kolendra lub pietruszka, dodatkowo łyżka nasion chia, a także 1,5 szklanki źródlanej wody. Wszystkie te składniki należy zmiksować blenderem. Koktajl ten jest pozbawiony cholesterolu, ma znikomą zawartość sodu. W zamian za to posiada mnóstwo błonnika, magnezu, potasu oraz witamin A, B6 i C. Błonnik nie tylko przeciwdziała zaparciom, ale co się z tym wiąże dokładnie oczyszcza jelita i wspomaga redukcję wagi.

 

Suszone śliwki i kefir

 

Te dwa składniki nie dość, że są bardzo łatwe do strawienia to ponadto wspomagają rozwój dobrej flory bakteryjnej. Suszone śliwki przed dodaniem do koktajlu należy najpierw wymoczyć, a następnie zblendować z kefirem. Jeśli chciałabyś trochę posłodzić napój, to zdecydowanie należy wystrzegać się białego cukru, a w zamian za to użyć miodu. Napój jest jednak na tyle zbilansowany i orzeźwiający, że powinien przypaść do gustu nawet wymagającemu maluchowi.

 

Jabłko i kiwi

 

Popularne w naszym kraju o każdej porze roku jabłka można wykorzystać jako podstawę wielu koktajli. Jabłko działa korzystnie na zaparcia, ale także biegunki. Ponadto jabłka wspomagają odchudzanie i zawierają dużo witamin – w tym witaminę C, a także potas i żelazo. Jabłka można dodać w formie surowej, ale także podgotowane. Kiwi najlepiej działa w na pusty żołądek, dlatego warto podać dziecku taki koktajl szczególnie rano. Jeśli natomiast wykorzystany koktajl nie zadziała rozluźniająco na układ wydalania, warto sięgnąć po delikatne środki przeczyszczające w postaci preparatu Dicopeg 10g. Preparat ten można podawać dzieciom już od 6. miesiąca życia. Dicopeg 10g posiada właściwości hydrofilowe, które zmiękczają stolec i ułatwiają jego wydalenie.