Il meglio della ricerca, il buono della natura
Najlepsze z badań, dobro z natury

Glukomannan- zdrowy i naturalny błonnik28.07.2016

Z czym to się je?

Glukomannan (konjacmannan) to błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie. Jest otrzymywany z bulwiastych korzeni rośliny Amorphophalluskonjac. Wykazuje wysoką lepkość w roztworze wodnym. Glukomannan nie występuje naturalnie w żywności. Glukomannan jest to roślina wieloletnia, która występuje naturalnie w Azji, a uprawiana jest głównie w Japonii, gdzie podaje się ją w postaci surowego warzywa lub robi się z niego galaretki czy makaron (shirataki), który jest bardzo niskokaloryczny. W Polsce natomiast na razie występuje w formie suplementów diety np. w produkcieDicoPlus.

Odchudzające działanie glukomannanu

Gdy glukomannan trafi do żołądka, wchłania wodę i pęcznieje, przez co wywołuje uczucie sytości, a tym samym prowadzi do zmniejszenia ilości spożywanych pokarmów. Dodatkowo tworzy w żołądku lepką i żelowatą masę, która pokrywa ściany żołądka i jelit, chroniąc je przy tym, a także opóźniając przesuwanie się treści żołądkowej, co sprawia, że przez dłuższy czas nie odczuwamy głodu. Według ekspertów istotnym jest również fakt, że błonnik pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi, co również wpływa na zmniejszenie uczucia głodu. Wszystkie właściwości glukomannanu mają wspólny efekt –zmniejszają apetyt. A zatem głównym działaniem glukomannanu jest wspomaganie odchudzania. Przeprowadzone badania wykazały dużą skuteczność zastosowania glukomannanu, należy jednak pamiętać, że nadal ważny jest zdrowy sposób odżywiania i aktywność fizyczna.

Inne pozytywne działania

Mechanizm zmniejszania stężenia cholesterolu we krwi związany jest z przemianami zachodzącymi w wątrobie. Glukomannan wiąże kwasy żółciowe i transportuje je, a tymczasem wątroba pobiera cholesterol z krwi, dzięki czemu obniża jego poziom. Zmniejsza także poziom trójglicerydów i glukozy we krwi. Jedna z badań wykazały również działanie przeciwalergiczne. Zauważono wpływ glukomannanu na zwiększenie liczby bakterii probiotycznych oraz zawartości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych w jelicie, co zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

DicoPlus jako suplement diety

DicoPlus jest suplementem diety w postaci kapsułek. W celu utraty masy ciała zaleca się spożywanie 6 kapsułek dziennie (3 razy na dobę po dwie kapsułki), a w przypadku obniżania stężenia cholesterolu we krwi należy przyjmować 8 kapsułek na dobę. Preparat zażywa się przed posiłkiem i należy go popić dużą ilością wody (1-2 szklanki).