Il meglio della ricerca, il buono della natura
Najlepsze z badań, dobro z natury

Witamina D – dlaczego potrzebujemy jej szczególnie w okresie jesienno-zimowym?09.10.2016

W jaki sposób dochodzi do syntezy witaminy D?

Większość procesu przetwarzania witaminy D odbywa się w skórze. Dzieje się tak dzięki odpowiedniej ilości promieniowania UVB, oddziałującego na sterole i tłuszcze znajdujące się bezpośrednio pod skórą. Można więc powiedzieć, że słońce dzięki syntezie witaminy D przyczynia się do „wypalania” niepożądanego cholesterolu.

Utrzymanie prawidłowego poziomu witaminy D jest trudne, szczególnie ze względu na uwarunkowania geograficzne. Podczas lata wytwarzanie witaminy D utrzymuje się na prawidłowym poziomie, by następnie drastycznie spaść w pozostałe miesiące, kiedy to obecność słońca w naszym kraju jest znacznie ograniczona.

W czasie, gdy witamina D nie może być wytwarzana naturalnie należy zadbać o prawidłową suplementację. Można w tym celu zastosować kapsułki, które uzupełnią niedobór. Zestaw łatwych do połknięcia kapsułek, takich jak Vita D Forte, mogą przyjmować zarówno dzieci jak i dorośli, stosując już jedną kapsułkę dziennie. Suplementacja pozwoli w łatwy sposób uchronić się przed skutkami niedoboru „słonecznej witaminy”.

Na co wpływa witamina D?

Do niedawna naukowcy sądzili, że za ochronę dzieci przed krzywicą odpowiada witamina C. Najnowsze badania dowiodły jednak, ze to witamina D zabezpiecza kości przed osteomalacją (rozmiękczeniem kości). Zadaniem witaminy D jest utrzymanie równowagi gospodarki wapniowo-fosforanowej, która odpowiada za mocne kości i elastyczne mięśnie. Odpowiednia ilość witaminy D tworzy warunki do wchłaniania przez organizm wapnia dostarczanego dzięki diecie, suplementacji itp. Bez udziału witaminy D próby wzmocnienia organizmu wapniem będą nieskuteczne.

Skutki niedoboru witaminy D

Brak odpowiedniej ilości witaminy D może skutkować:

  • krzywicą,
  • osteoporozą,
  • zaburzeniami pracy systemu immunologicznego,
  • reumatyzmem,
  • pogłębianiem objawów Hashimoto (zapalna choroba tarczycy),
  • zwiększonym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 1 i 2,
  • schizofrenią,
  • demencją.