Il meglio della ricerca, il buono della natura
Najlepsze z badań, dobro z natury

Dieta wzmacniająca układ trawienny u dziecka29.06.2017

Nawadnianie

 

Mimo, że woda sama w sobie nie jest składnikiem pokarmowym, to jednak jest niezbędna w procesie trawienia. Woda pomaga skutecznie rozdrobnić pokarm, a także ułatwia jego przemieszczanie się wewnątrz jelit. Odpowiednia ilość płynów pozwala na unormowanie ilości wypróżnień u dziecka – szczególnie jeśli są one bardzo nieregularne i jak w przypadku zaparć zdarzają się rzadziej niż powinny. Najwięcej wody dostarczymy pijąc różnego rodzaju napoje, ale także znajduje się ona w dużych ilościach w arbuzie, melonie, ogórkach, pomidorach i sałacie.

 

Probiotyki

 

Probiotyki to wyselekcjonowane kultury bakterii i drożdże. Najczęściej probiotyki stosuje się na poprawę układu trawiennego. WHO definiuje probiotyki jako "żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza". Ich działanie opiera się w głównej mierze na fermentacji mleka, które dobroczynnie działa na florę bakteryjną jelit i układu trawiennego. Picie kefiru i mleka to najlepszy sposób na usprawnienie całego procesu trawienia i wydalania. Czasami zdarza się jednak, że mimo nieustannego wzmacniania układu trawiennego może dojść do zaburzeń wydalania u dziecka. W tym przypadku, gdy odpowiednia dieta nie pomaga, warto sięgnąć po delikatne środki przeczyszczające, które pomogą dziecku w wypróżnieniu. Delikatnie, ale i skutecznie zadziała Dicopeg Junior Free, który skutecznie zmiękcza stolec i ułatwia jego wydalenie. Skuteczność Dicopeg Junior Free nie zmniejsza się w miarę regularnego przyjmowania preparatu.

 

Ograniczenie cukru

 

Oprócz dostarczania organizmowi niepotrzebnych kalorii (naturalnie organizm nie potrzebuje cukru do codziennego funkcjonowania) cukier równie skutecznie może przyczynić się do powstawania zaparć, szczególnie u dzieci. Cukier podrażnia śluzówkę żołądka – powoduje nadmierną kwasowość i nadprodukcję kwasu żołądkowego. Ponadto podczas trawienia cukru, zużywają się znaczne ilości przydatnych minerałów i witamin, co tylko wzmaga niedobory najważniejszych składników w organizmie.